Kostholdet som forlenger livet og lykken

av
elingjaerde
Pizza med grønnsaker, olivenolje og vin er sunn kost. Her i Bastia, Korsika.

Det er ingen tvil om at de spiser best og sunnest rundt middelhavet. Middelhavskosten er blitt berømt for å senke risikoen for livsstilsykdommer, og øke matgleden samtidig.

Av Elizabeth S. Lingjærde, frilansjournalist og kostholdsveileder

Middelhavet er stort, men middelhavsklimaet er den minste klimasonen i verden. Tørt og varmt om sommeren, og bare relativt fuktig og kaldt i den korte vinteren. Klimaendringer truer denne lille sonen, som gir oss noen av verdens beste grønnsaker, urter, oliven, viner og frukter.

Siden antikken har folk langs middelhavet utviklet et avansert og kjempesunt kosthold. I gamle skrifter, fra Epicurus til Lucullus, kommer det frem at de var store gastronomer, men også vitenskapsfolk som så god helse i sunn mat. Foruten Provence er Hellas, Italia, Tyrkia og Libanon en del av denne fantastiske matkulturen, med hovedvekt på olivenolje, tomater, urter, løk, nøtter og masse deilige grønnsaker. Kjøtt spises i mye mindre grad enn her, og fisk forekommer ofte, gjerne som små sardiner.

Urter, løk og tomater er svært mye brukt rundt Middelhavet.
Apertif med tapenade laget med oliven og ansjos, sammen med hakket tomat, hvitløk og urter. Korsika.

Ernæringsfysiologer over hele verden hyller middelhavskosten. For noen år siden ble 50 internasjonale forskningsrapporter fra de siste ti år publisert i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology. Det skal være den mest omfattende gjennomgangen som hittil er gjort av sammenhengen mellom middelhavskost og noen av vår tids store helseutfordringer

Middelhavskost kan bidra til å redusere midjemålet, øke mengden av ”det gode kolesterolet” HDL, redusere skadelig høyt nivå av triglyserider, senke blodtrykket og redusere hyppighet av insulinresistens, skrev Forskning.no.

– Disse resultatene er av stor betydning for folkehelsa, fordi dette kostholdsmønsteret lett kan tas i bruk av alle lag i befolkningen og i ulike kulturer, konkluderte Demosthenes B. Panagiotakos ved Harakopio University i Aten og hans medforfattere i studien.

MÅLTIDSRITUALET ER FREDET

Et innbydende dekket bord er en del av Frankrikes bidrag til verdensarven ifølge UNESCO.

UNESCO har fredet det de kaller Det Franske Måltid som en immateriell verdensarv. I UNESCOs begrunnelse står det at det ikke bare er kokkekunsten som anses som immateriell verdensarv, men hele måltidsritualet. Det vil si oppdekking av bordet (art de table), valg av sesongens grønnsaker og frukt, harmonering av forrett, hovedrett og dessert, samt vinvalg til de forskjellige rettene. Man velger som regel en vin som kommer fra den samme regionen som retten.

LA DEG INSPIRERE!

  • Mye grønnsaker til hvert måltid
  • Bruk ferske grønnsaker i sesong.
  • Gjør det kjempeenkelt. Server fisk og kjøtt med olivenolje og sitron. Legg gjerne til ferske  urter, oliven og kapers.
  • For å gjøre salatene mer mettende, kan du legge til ost, brødkrutonger eller nøtter.
  • Bruk sild, sardiner og ansjos både som en egen rett og most i dressinger og dipper.
Gresk landsbysalat spises nesten hver dag i Hellas.
Ristde pinjekjerner og ost, som feta eller mozzarella, er godt i salaten.

Den greske hverdagssalaten choriatiki har ikke salatblader, men grønn paprika, fetaost, ferske urter, oliven, solmodne tomater, agurk og løk

Store hvite bønner kokt langsomt i krydrfet tomatsaus er en gresk favorittrett. Fra Naxos, Hellas

Gigantes er blant grekernes favorittretter. Store hvite bønner kokt lenge i krydret tomatsaus.  Bønner er en fin vegetarisk proteinkilde.

Fristende og sunt på Korsika

Paprika smaker søtest når den er grillet, og server den gjerne med litt olivenolje og kanskje litt sitron.

Rå grønnsaker med krydret dip og tapenade er en god og sunn lunsj

Rå grønnsaker i et stor fat er vanlig på bordet i Libanon og Frankrike. Serveres med kokte egg, godt surdeigsbrød og dip, som tapenade, aioli eller en sterk sennepsaus (crudite).

Villspinat fra Hellas

Horta eller vlita er en slags villspinat. Dampes og serveres med olivenolje og sitron. Megasunt og godt! Prøv med brennesle.

Rå eller nykokte skalldyr servert med hvitløksmajones (aioli) på Korsika. Ved middelhavet griller de ofte sjømaten, og skalldyr er utbredt i alt fra pasta til risotto og på pizza. Tomatsaus er vanlig, og fløte er sjelden brukt.

La deg inspirere av fargene, den enkle tilberedningen, og de ferske og fargerike råvarene i sesong.