Bruk kredittkort i utlandet

av
Linn Hansen

Nordmenn reiser til utlandet i horder, men allikevel er det overraskende mange som ikke tar en klar stilling til om det er bankkort eller kredittkort som skal brukes når man er på tur i den store vide verden.

Dette med bruk av betalingskort i utlandet er for mange en problemstilling som er ikke-eksisterende, og hele 8 av 10 velger feil kort i følge en undersøkelse publisert på DinSide.no. Man skal imidlertid passe seg for å ta for lett på dette, for i verste fall kan feil bruke koste deg dyrt.

Kredittkortet brukes til varekjøp
En enkel tommelfingerregel er at man alltid skal bruke kredittkortet når man foretar kjøp av varer/tjenester når man er i utlandet. Kredittkortet fungerer på en slik måte at det er banken som betaler for bruken din før de i ettertid fakturerer deg for de pengene du har brukt. Kortet fungerer derfor som et lån og hvis du betaler tilbake det du har brukt innen 45-50 dager er dette rentefritt, litt avhengig av hvilket kort du har.

Ønsker du å betale ned over et lengre tidsperspektiv kan et et kort med lavest mulig effektiv rente lønne seg, og i så måte vil Santander Red kredittkort være et godt valg.

Bruken av kredittkort er regulert gjennom Finansavtaleloven og det betyr at du som forbruker sitter på en rekke rettigheter. Hvis du blir utsatt for et svindelforsøk og kortet ditt tappes for penger er det banken som står ansvarlig for å ordne opp etterpå. I tillegg unngår du at pengene trekkes fra din personlige bankkonto, noe som ville skjedd dersom det var ditt vanlige bankkort du hadde brukt.

Bruken av kredittkort vil også lønne seg ettersom du har en mye bedre oversikt over hva du har brukt penger på i utlandet, og når du får fakturaen i etterkant kan du gjennomgå ditt forbruk og sjekke om det stemmer overens. Det kan derfor være smart å ta vare på alle kvitteringer når du bruker kortet ditt.

Husk også at du har rett til å få pengene tilbake hvis en vare du har kjøpt er defekt eller har andre mangler.

God kvalitet til lave priser frister i store deler av Østen. Men vær bevisst på hvilke typer kort du bruker når du handler.

God kvalitet til lave priser frister i store deler av Østen. Men vær bevisst på hvilke typer kort du bruker når du handler.

Bankkort i minibanken
Bankkortet ditt skal du først og fremst benytte når du skal ta ut penger i en minibank i utlandet. Grunnen til dette er at det ofte er gebyrer knyttet til minibankuttak med kredittkort, mens det er langt billigere med bankkort. Igjen vil dette variere fra bank til bank og naturligvis også mellom de forskjellige kredittkortene.

En tommelfingerregel er likevel en tommelfingerregel, og bruker du kredittkortet kan du ofte påregne tre gebyrer for et uttak i minibank. Vi snakker da om selve gebyret for uttaket som ofte er på 40-50 kroner, men også et tilleggsgebyr på 1-2 prosent av uttaksbeløpet. På toppen av dette kommer valutapåslaget på 1,75 prosent, og tilsammen betaler man da en dyr pris for et uttak.

En annen grunn til å styre unna uttak med kredittkortet i utlandet er at rentene begynner å løpe fra uttaksdatoen og ikke etter den rentefrie perioden.

Et kort som Gebyrfri Visa er et hederlig unntak når det kommer til gebyrer i forbindelse med uttak i minibank i utlandet, og det eneste ekstra man betaler er valutapåslaget. Naviger hit for å lese mer om dette kortet.

Visa og kredittkort- ta med begge og husk backup.

Visa og kredittkort- ta med begge og husk backup.

Ekstratips til turen
Husk å notere ned telefonnummeret til banken din slik at du raskt kan få sperret kortet ditt hvis uhellet skulle være ute.

Ved bruk av kredittkortet i butikker vil du kunne oppleve å få spørsmål om å betale med norske kroner, og dette skal du si nei til. Butikkene bestemmer selv vekslingskursen og dette kommer du bestandig dårlig ut av – bruk den lokale valutaen og spar penger.

Et siste tips er å ta med seg to forskjellige kredittkort og holde dem adskilt fra hverandre. Mister du et av kortene har du likevel en backup som kan redde ferien din! Ha gjerne ett Visa-kort og ett Mastercard slik at du er helt sikker.

Da gjenstår det bare å ønske deg en hyggelig reise!