Ti enkle tips for et sunnere liv

av
elingjaerde
Frukt er sunt, og bør inngå i hverdagskosten

Det er de små skrittene som sammen fører deg frem til målet. Bare de gjøres konsekvent. Her er triksene du knapt merker, før du ser STOR forskjell!

Drikk av små glass

Gamle og moderne kaffekopper

Drikk juice, brus, øl, vin og annen kaloririk drikke av de MINSTE glassene. Her har jeg klassiske glass kjøpt på Jernia i 1 dl, 1,5 dl og 2,5 dl. De store kan du bruke til vann eller usukret te.

Flytende kalorier er hovedsynderen til overvekt. Når det er sagt, kan du jo i det samme bytte ut all juicen med ekte vare: En frukt.

Da får du ikke bare i deg mindre sukker (fruktose), men masse fiber som er viktig for fordøyelsen og gir raskere og mer langvarig metthetsfølelse.

Sov åtte timer

Kroppen trenger hvile til vedlikehold, restitusjon og energilagring. De færreste sover nok viser det seg. Det øker stressnivåene i kroppen, med mange gufne bivirkninger.

Om du trener styrke er det lurt å innta litt karbo med protein rett før du legger deg. F.eks. en skive grovbrød med magert kjøtt eller fiskepålegg. Da øker proteinsyntesen i løpet av natten. Dvs. du bygger mer muskler.

Bruk solkrem – ALLTID

Ikke bare beskytter solkremen mot rynker, men mot hudkreft, som er en av de farligste  formene for kreft.Visste du det? Eller, hold deg unna direkte sollys med kul caps, flott hatt eller raske briller. Yes we like!

Bruk gode joggesko – oftere

Terrengløping

Med gode sko på foten vil du antagelig gå litt oftere, litt raskere og med bedre holdning. Da får du et kinderegg av effekt: Mer helsebringende fysisk aktivitet, bedre kondis og mindre vondter.

Strekk, tøy og rør deg

Gjør det når du står opp, når du reiser deg fra kontorstolen, før du legger deg, etter dusjen, når du venter på bussen.

Mulighetene er uendelige. Utfall, knebøy, floke, hopp, sprett, dans, vugg, bykst opp trapper…Just do it! Det gjør deg ikke bare sterkere og smidigere, men gladere!

Spis mer fargerikt

Gresk salat med fetaost og urter

Rødbet, gulrot, grønnkål, spinat, stangselleri, løk, appelsin, gresskar, mango, eple, banan, avokado, mynte og mye mer.

Hiv det i blenderen til en grønnsak-frukt-smoothie, eller fres løk i olje og tilsett buljong før du har i en haug grønnsaksrester i passende biter til en suppe. SÅ enkelt! OBS: Skalldyr er rosa – hiv innpå!

Slutt å salte

Bruk noe annet som smaksforsterker hvis du må. Krydder og urter for eksempel. Salt er verstingen i norsk kosthold, og skyld i mange hjerte-karlidelser. Altfor mange dødsfall og fæle sykdommer.

Ta med matpakke

Ut på tur, alltid sulten? Veikroer og bensinstasjoner har et utvalg usunne fristelser som er utstudert produsert og plassert av folk med doktorgrad i å tjene penger på at du ikke klarer å motstå fristelsen til å kjøpe søppelmat og tomme kalorier for hundrelapper. IKKE. GJØR. DET. Matpakken i bilen redder deg.

Kjøp lekkert treningstøy

Det finnes knapt noe mer motiverende enn å føle seg vel i tøyet du skal trene i. Selv om du ikke trener. Det er litt lettere å gå den skituren, ta den joggeturen eller oppsøke treningssenteret hvis du føler deg som a-million-dollar-babe. Et par centimeter til, så er du det vet du!

Ta 10 minutters økter

ALT er bedre enn ingenting. Etter ti minutter har du fått fart på blodpumpa, oksygentransporten, forbrenningen, hjernens belønningssenter og musklenes nerveimpulser.

Du føler deg MYE bedre, og innerst inne skjer det noe som en dag får deg til å slenge på noen minutter til. Om et år klarer du deg ikke uten en time endorfinrush. Sunn og sterk som ditt beste jeg!