Nattlig sydenbad i Steigen

av
Linn Hansen

 

Ytterst mot Vestfjorden på Engeløya bader vi i klart vann på fløyelsand midt på natten, mens Lofotveggen bak oss bader i solskinn.

Jeg har vært stor i kjeften igjen. Sendt både sms og facebookmeldinger til dem sørpå om at jeg skal ut og bade i Vestfjorden midnatt. Og siden det er meldt regn i morgen, og vi kun har denne kvelden på Engeløya må det bades nå. Med mann, svigerforeldre med medbrakt kaffe, pluss hunden på slep, bærer det  fem-seks kilometer med bil utover til Bøsanden etter en sen middag på balkongen på leiehytta.

Klokken er snart midnatt. Likevel er et titalls ungdommer fortsatt midt i en sandvolleykamp ytters på den brede hvite sanden under Mjeldtinden (427 moh) og Eidtinden (470 moh) på Engeløya i Steigen kommune, mellom Bodø og Narvik.
Med Lofotveggen som bakgrunn spretter både spillerne og ballen som mørke silhoutter opp og ned i den gyllene solen som aldri legger seg på den denne tiden av året.

En båt med noen dykkere ligger et par meter fra strandkanten, og tre delvis våtdraktkledde svømmere plasker seg inn mot sanden med svømmeføtter i hånden.

Sandvolleyball midt på natten.

Sandvolleyball midt på natten.

– Er det mye brennmanter her, lurer jeg? Siden jeg ikke har våtdrakt må jeg forsikre meg om at det ikke er brennmaneter her. Det er umulig å se detaljene i vannet med midnattsola midt i fleisen, og vil helst ikke møte på noen av de prakteksemplarene jeg har sett på disse kanter av landet tidligere…
– Nei, vi har ikkje sett en eneste en, svarer en lyshåret jente, mens gutta ved siden av nikker.

Vi tar dykkerne på ordet, og og løper uti… Det er langrunt, veldig langgrunt, viser det seg. Men bunnen er uvanlig myk, og det er faktisk ikke så kaldt som forventet. Jeg hadde tenkt å dyppe meg én gang, ta to butterfly-tak for fotografen og dokumentasjonens skyld, og så pile opp på land igjen. Men vannet holder nok 12-14 grader, så badeturen blir mye lenger enn planlagt.

Det er skikkelig deilig å plaske rundt midt på natten i polarsommeren med sola i øynene og Lofotveggen hengende der ut i horisonten! Det er nesten så man fristes til å svømme over.. Det er jo bare noe mil…Noen mil ja..

Bikkja er visst ikke helt enig, og vil opp etter tre svømmetak. Han søker trøst og varme hos svigers, som knipser poden og undertegnende ivrig fra strandkanten.

Bøsanden er ifølge enkelte nettsider kun den nest fineste stranden i Steigen, etter Brennviksanden. Sistnevnte ble nemlig kåret til Norges nest fineste strand av hjemmesiden til «Foreldre og barn» i 2010.

IMG_8209