Opplev syden på leid kjøl

av
Linn Hansen

 

Med norske seilcharterselskaper i ryggen kan du leie båt over hele verden og føle deg trygg på at båt og utstyr er i orden.

Utdrag fra saken  i VG 19.04.09

Her får du seilbåtferie for under 20 000 kr.

Med norske seilcharterselskaper i ryggen kan du leie båt over hele verden og føle deg trygg på at båt og utstyr er i orden.

Fagbladet Seilas har sjekket hvor mye det skal til før du kan nyte sørligere breddegrader i leid seilbåt.

10 000-20 000 kroner

For mellom 10 000 og 20 000 kroner pr uke kan du ta med hele familien på egenopplevd seiltur i Middelhavet til sommeren.

– De kjente slagerne Hellas og Kroatia er på topp, men samtidig har vi det siste året opplevd økt interesse for Karibia og seiling på vinterstid, forteller Frode Fansbust i Salty Seas AS.

 

GRESK HØST: Innseilingen til Epidavros under charterseileruken Blue Cup. Foto: Linn Krogh Hansen.

– Enkelt

Også kundene til Moorings Scandinavia ønsker seg til Hellas og Kroatia i sommerhalvåret, mens Karibia lokker i vinterhalvåret.

– Kroatia er fortsatt populært i Middelhavet. I Karibia er det De britiske jomfruøyene (BVI) og Grenadinene som gjelder, forteller Kathrine Heggelund i Moorings Scandinavia, som er
agent for det verdensledende seilcharterselskapet.

Frode Fanebust i Salty Seas AS oppfordrer nybegynnere til å leie båt i Kroatia, De joniske øyer i Hellas eller BVI i Karibia.

– Dette er steder hvor det er enkelt å seile, og som byr på godt vær og flotte opplevelser, sier Fanebust.

DRØMMEN: White Island i Grenada, Karibia: Foto: Linn Krogh Hansen

Den gjennomsnittlige charterbåten er på mellom 40-45 fot. De største er opp mot 55 fot.

Ofte opererer selskapene med flere årganger av mer eller mindre samme båtmodell. Der det finnes både nyere og eldre båter å velge mellom vil prisen på de eldre være modellene være noe lavere.

Et eksempel er Salty Seas AS som tar ca. 19 980 kr. for leie i av en 2001-modell Bavaria 40 med tre kabiner i Kroatia, mens en 2009-versjon av samme modell koster 26 115 kr.

Billige restplasser

De beste prisene oppnår du ved å reise tidlig eller sent i sesongen. I Middelhavet er prisene høyest i august, ettersom de fleste europeere har fellesferie i denne måneden. I Karibia kan du gjøre kupp rett før jul samt etter påske og i sommerhalvåret, som er lavsesong.

En prissjekk på operatørenes hjemmesider resulterte i blant annet toukersturer helt ned til 2000 kr. per person i delt kabin på Caribbean Sailing clubs høst og førjulsturer i det sørlige Karibia.