Karibias ukjente perle

av
Linn Hansen

KVELDSBAD: 20 timer er for kort tid på denne vakre øya. men det frister til gjenvisitt. Foto: Nina Stjernesund.

Seilerne og cruisebåtturistene kjenner den godt. For pakketuristene er lille Dominica ukjent terreng. 

– Domenica-anske? sa du? ja, ja selvfølgelig har jeg hørt om det. Det  går jo drøssevis med charterfly dit. Eller hva sa du egentlig? ? Dominica…?

Dette er reaksjonen jeg får fra folk flest når jeg snakker om naturparadiset Dominica.

Dominica  blir på grunn av navnet ofte forvekslet med den mye større og mer kjente spansktalende turistmagneten Den dominikanske republikk, som ligger lengre nordvest i Karibia.

Den engelsktalende øya  med drøye 70.000 innbyggere er blant de minste selvstendige statene i Karibia, og ligger mellom de to franske øyene Martinique og Guadeloupe. Seilere som besøker flere av øyene etter hverandre, har mer enn nok å holde rede på når det gjelder oversikten over språk, valuta og politisk status for de forskjellige øyene.  Her ligger de engelsktalende, fransktalende og nederlandske hulter til bulter om hverandre. Lengre nord og helt i syd finner du også spansktalende øyer.

Etter landing på den skogkledde og særdeles kuperte øya, må vi ta ut ny valuta for tredje gang siden vi ankom Karibia. Etter å ha forlatt euroøya Martinique måtte vi omstille oss til Barbados dollar ved ankomst Barbados, og nå er Eastern Caribbean dollar som teller. EC-, eller «Easy»-dollar, som mange tror valutaen heter første gangen de hører ordet, er en felles valuta som brukes på åtte forskjellige øyer i regionen, inkludert to britiske territorier. Heldigvis kan man også klare seg godt ved bruk av US dollar på de fleste øyene.

HOVEDFLYPLASS: Douglas-Charles Airport minner om en nordnorsk småflyplass.

HOVEDVEI: Veien fra flyplassen slynger seg gjennom tropisk skog. Taxituren er en sightseeingtur i seg selv..

BYENS BESTE UTSIKT: Solterassen på Fort Young Hotel.

Jungelutgaven av Trollstigen

Veien fra flyplassen til hovedstaden Roseau er interessant. På grunn av vindforholdene på den karibiske siden, er den flyplassen plassert på den atlantiske siden. Og «motorveien» mellom landets bittelille hovedflyplass og hovedstad går via en bratt tropisk fjellovergang på en vei som tidvis minner om en karibisk utgave av Trollstigen.

Dette er det høyeste punktet, sier taxisjåføren, og forkynner at vi passerer nærmere 1000 meter over det blå havet vi skimter langt der nede på den andre siden.  Med palmer og bananer på alle kanter, er det vanskelig å tro at vi befinne oss så høyt.

Vi har dessverre kun ett døgn her, noe som er altfor kort tid til å få et ordentlig innblikk i øyas enestående og urørte natur.  Dominica omtales som naturparadiset i regionen, med referanse til de grønnkledde fjellene, de varme kildene, og livet under vannflaten.

 

LUNSJ: Vi ble anbefalt å spise lunsj her av dette paret som var på dykkerferie.

MARKED: Kanel og vanilje er blant de mange deilige krydderne på byens gatemarkeder.

Miniatyr-hovedstad

Forholdene virker små, og det kryr ikke av store hoteller på denne øya.  Vi har forhåndsbestilt rom på Fort Young hotell, et historisk hotell beliggende rett ved vannkanten i Roseau. Med 13.000 innbyggere minner hovedstaden om en karibisk landsby, med reggaemusikk i gatene og null stress. Dominica er dessuten den eneste øya i regionen som fortsatt har innslag av Carib-indianere, som er den opprinnelige karibiske befolkningen. På den lille kafeen Urban Garden i sentrum, kommer vi i snakk med et unt par som er på dykekrferie. De anbefaler stedets mat på det varmeste, etter å ha spist her flere dager.

Dagen går med til utforsking av de fargerike husene og gatelivet i byen, før vi inntar jacuzzien på hotellterrassen for å nyte solnedgangen.  Det føles nesten slemt å forlate denne vakre øya klokken 0500 neste morgen, uten å ha besøkt en neste varm kilde eller nasjonalpark. Men vi må tilbake til Martinique og fly hjemover til kulda . En drøy ukes avbrekk hjemmefra gjør uansett godt på vinterstid.

LUKSUS: Fra Fort Young Hotel er det kort vei til cruisehavnen og en trapp ned bassenget  med utsikt over Karibia.